VHF VS. mobiltelefon

7. september 2018 0 Af
VHF VS. mobiltelefon

Mobiltelefoner bliver bedre og bedre, ingen tvivl om det. Men kan de stå mål, med en VHF radio til søs?

Nej, en mobiltelefon kan ikke erstatte en VHF radio, når du er til søs.

Funktion VHF Mobiltelefon
100% dækning Ja, altid i DK farvande Nej, en mobiltelefon er afhængig af at kunne “se” en sendemast.
Flyder, hvis den falder over bord. De fleste håndholdte VHF radioer, er lavet så de flyder, hvis de ryger over bord. Nogen er endda med en “Float N Flash” funktion, således at den blinker når den ryger over bord. De fleste mobiltelefoner, vil gå tabt, hvis de ryger over bord.
Kontakte nærliggende skib, f.eks. for at høre om dets hensigter Ja, du kan nemt kontakte omkringliggende skibe, hvis de har en VHF. Alle erhvervsfartøjer, har lyttepligt på kanal 16, og mange lystsejlere, lytter med. Kun hvis du kender telefonnummeret, på en ombord.
Kan kontakte telefoner på land. Nej, Lyngby Radio, viderestiller ikke længere opkald til telefoner. Ja, hvis telefonen er inden for dækning.
Kan alarmere 112? Nej, men det er typisk også bedre at kalde omkringliggende fartøjer, samt Lyngby Radio, som så kordinerer en redningsaktion. Ja, men opkald til 112, er bedre velegnet til ulykker på land. De skal dog nok hjælpe, såfremt du kontakter alarmcentralen.
Kan sende din position med i nødmeldingen? Ja, hvis du laver et Distress call med DSC, og din position, er i radioen, sender den automatisk din position med. 112 App, kan sende din præcise position. Det kræver dog at App´en er installeret, og at GPS er aktiveret.
Er lavet til det, til tider, barske miljø til søs. Ja. Nej, med få undtagelser.
Modtager løbende farvandmeldinger. Ja, både fra andre skibe og Lyngby Radio. Nej, de skal selv opsøges, f.eks. online.

Konklusion:

En mobiltelefon, er et super værktøj – også til søs, men kan under ingen omstændigheder erstatte en VHF radio, specielt ikke i en nødsituation. En god håndholdt VHF radio, kan, om nødvendigt, tages med over bord, såfremt skibet må forlades. Det kan  en mobiltelefon naturligvis også, men risikoen for, at den efter kort tid ikke vil virke pga. salt og fugt, er stor.

Vandtæt pose til mobiltelefon

Det kan dog hjælpe, at købe en vandtæt pose, til din mobiltelefon, f.eks. denne Gooper Dry Bag. Posen er 100% tæt, og du kan benytte din smartphone, imens den befinder sig i posen.